Home    NL                          Home   ENG

Het artikel  'Wonen - Betaalbaar Antiek'  verscheen in het glossy magazine AVENUE.
September 1978, op pagina 138 - 139 -140 - 141.
Huize Van Os & Yu aan de Herengracht, Amsterdam

Wonen: Bewoonbaar antiek

Een grachtenhuis in Amsterdam dat vele eeuwen standhield, dat talloze bewoners onderdak bood, dat zelfs dienst deed als kantoorruimte wordt nu weer in de oude stijl bewoond. De inrichting is aangepast aan de waardigheid en stijl van het antieke gebouw uit de 17de eeuw. Toch werd het geheel geen museum, maar een leefbare combinatie van oud en nieuw.                             Klik op foto voor vergroting                        

foto pagina 138 Dit fraai ingerichte hoekpand staat aan een van de Amsterdamse grachten en stamt uit 1636. Het oorspronkelijke bouwwerk bevatte een souterrain met parterre en één verdieping. In 1830 zijn de balken gekeerd en de tweede en derde verdieping er bovenop gebouwd. De vele ramen zorgen voor overvloedig licht, wat erg aangenaam is, en voor veel zon, hetgeen minder gunstig is omdat het hout van de antieke meubelen daarvan gaat barsten. Dit pand was als een kantoor in gebruik, overal liepen telefoonleidingen, op iedere étage was een toilet en door de hokkerige indeling was het voor bewoning totaal ongeschikt. De afmetingen 4,50 x 12 meter maakten dat het te klein was om in appartementen te worden opgedeeld, waardoor het op de particuliere markt terecht kwam. Bouwkundig was het in perfecte staat en financiën konden dus aan het interieur worden besteed.

foto pagina 139 De bewoners hebben op de begane grond een antiekzaak, op de eerste verdieping is de zitkamer, op de tweede zijn de keuken en de eetkamer, op de derde de slaapkamer en de badkamer. De zolderverdieping is nu nog voor de katten en de hond, maar in de toekomst komen er een sauna en een dakterras. Het huis is zeer geriefelijk ingericht met voornamelijk Hollands antiek uit de tijd van Lodewijk XVI en het Empire. Het is zeker geen museum geworden, alles wordt echt gebruikt. De openhaard in de zitkamer (bij de Chesterfield) is van bleu turquin, een marmersoort die niet meer gedolven wordt. Hij komt uit een huis aan de Keizersgracht dat verbouwd werd. De haard aan de andere kant is uit dezelfde periode (Hollandse Lodewijk XVI) en stond in een huis aan de Prinsengracht. De stof van de gordijnen en de bekleding van een aantal stoelen is van 70% zijde in de empirestijl en komen van de firma Le Lièvre in Parijs.
foto pagina 140 Deze firma (Le Lièvre) had ten tijde van Lodewijk Napoleon (1779-1840) het paleis op de Dam gestoffeerd. De tekeningen met de afmetingen van de gordijnen en koven waren in het archief in Parijs bewaard gebleven en zo kon de firma onlangs zonder veel problemen de stoffering vernieuwen. De egale verlichting in de zitkamer komt van de spots in het plafond, de staande lampen zorgen voor de sfeer. Op de vloer ligt parket in visgraat, met een ster waar het middelpunt van het huis is. De klok naast de trap is een Amsterdams staand horloge in de Lodewijk XVI stijl, dat heel bijzonder is. Hij is gemaakt door een klokkenmaker uit de Nieuwe Leliestraat, maar uiteindelijk in Amerika beland, waar de huidige eigenaars hem in erbarmelijke staat bij een New Yorkse antiquair ontdekte.
foto pagina 141 Het portret van de bewoners (bij de trap) is van de hand van Corstiaan de Vries en is het eerste dat deze schilder ooit voor een speciale plek maakte. Het marmer in de keuken en de badkamer is geïnstalleerd door de firma Cortlever, die ook de haarden aanpaste. De vloer in de badkamer is gedeeltelijk verhoogd, waardoor het bad iets kon verzinken. Vanuit het huis heeft men een prachtig uitzicht over de gracht aan de ene kant en op een gezellig winkelstraatje aan de andere. Het groet nadeel van een hoekpand, het ontbreken van een tuin, is iets waar de bewoners zich maar bij neergelegd hebben. Ze hadden dat er graag voor over.
Protret van Ming en Wouter, kleurtekening van Corstiaan de Vries.
Corstiaan de Vries neemt in de internationale wereld van het portret een aparte en herkenbare plaats in.
Zijn afbeeldingen van mens en dier, vertaald op een plat vlak in kleurplotlood,
zijn begerenswaardige objecten voor vele particuliere verzamelaars.

Ming Yu, a leading Dutch Art & Antique collector.
Specialised in antique clocks, antique furniture, antique bronzes, porcelain and paintings.
Musical clocks. Antiques in the Empire, Louis XVI & Louis XV style.
For translations in other languages please contact us.

Home ENG

Home English

Home NL

Home Nederlands